Credit Expo 2016 in Nederland: wat moet je onthouden?

nieuws
Steven Penne
Steven Penne
Credit Expo 2016 in Nederland

Als je op zoek bent naar trends in creditmanagement, dan steek je best de grens over. Wat daar nu actueel is, zie je binnen 3 à 4 jaar in België op de agenda verschijnen. Ik ben voor jullie naar de Credit Expo 2016 in Nederland geweest en dit is wat ik onthou.

Sociaal incasseren

In Nederland is sociaal incasseren een ‘hot topic’. Verschillende belangengroepen hebben druk uitgeoefend om bedrijven die invorderen voor derden aan te sporen tot meer verantwoord omgaan met debiteuren met betaalproblemen. Het is de bedoeling hen niet verder in de problemen te brengen met het toevoegen van kosten (zoals voor dagvaarden etc.). Ik sprak op de Credit Expo met Jeroen van Amerongen van Faircasso. Zij hebben van sociaal incasso hun bestaansreden gemaakt.

Wat Faircasso onderscheid van hun collega’s is het feit dat ze meer middelen investeren in het doordringen tot de debiteur om naar een oplossing te zoeken. Liefst via een betaling, maar indien dit echt niet mogelijk is, zoeken ze mee via verschillende partners naar andere oplossingen. De motivatie van Faircasso is dus niet de optimalisatie van de inningscurve (maximale inning met minimale doorlooptijd en kosten voor de opdrachtgever).  Hun opdrachtgevers zijn bereid langere inningstermijnen toe te laten, zonder extra kosten te moeten dragen. Faircasso keert geen winst uit aangezien het een stichting is. Zij investeren hun winst terug in meer contacten en intensievere begeleiding. Klinkt goed.

Externe incasso optimalisatie

Bij Focum heb ik even halt gehouden om iets meer te leren over hun Smartcollect platform. Via dat platform kan je verschillende partijen (incassobureau, deurwaarder, advocaat) die voor je werken aansturen en leren wie het best presteert. De verschillende partijen leveren elk hun informatie aan en het platform combineert dit netjes tot een centraal overzicht. Je kan via dit platform ook kosten valideren die je aangerekend krijgt. Lijkt me een mooie oplossing voor de credit managers die al toe zijn aan optimalisatie.

De moderne schandpaal

Ik moest toch even schrikken toen ik bij betalingsachterstanden.nl langs liep. Ziehier de online versie van de schandpaal. Het principe is eenvoudig. Een debiteur (enkel B2B) die niet betaald, krijgt een waarschuwing dat zijn bedrijf opgenomen zal worden in een online wanbetaler-register indien hij niet betaald binnen de 14 dagen. Ik ben dan ook niet verbaasd dat 92% van de debiteuren na ontvangst van deze melding betalen. Ik vraag me alleen af wat dat met de onderliggende klantrelatie doet. Niet veel goeds volgens mij.

Credit Analytics

Assensia verdient de laatste vermelding in ons bezoekverslag. Dit platform sluit naadloos aan op het principe van continu verbeteren en proces management, nl. plannen, uitvoeren, controleren en aanpassen. Via dit platform kan je de hele customer-to-cash keten analyseren, voorspellingen maken, acties optimaliseren en het resultaat bewaken. De tool zag er erg robuust uit. Het voordeel dat ik hierin zie tegenover eigen BI-oplossingen? Je beschikt direct over vooraf gedefinieerde rapporten en KPI’s. Het mag duidelijk zijn dat we ons daar verder in gaan verdiepen.

Conclusie

Het was enkele jaren geleden dat ik nog naar de Credit Expo in Nederland was geweest. Deze uitgave blijft een aanvulling op de Belgische uitgave, waarbij er zeker overlap is, maar ook nieuwe partijen en producten te vinden zijn. Ik hoop dat ze in de toekomst de seminars een boost kunnen geven, dan is het plaatje compleet. CU… volgend jaar.

Laat een reactie achter

guest
0 Commentaren
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties