Creditmanagement krijgt moderne toets bij de overheid

nieuws
Steven Penne
Steven Penne
Creditmanagement krijgt moderne toets bij de overheid

De Belgische overheid past zijn traditionele aanpak bij de inning van achterstallige belasting aan. Ze gaat daarbij zelfs ineens zover dat je van modern creditmanagement mag spreken.

De eerste reactie

Ik moest eerst even lachen toen ik het bericht las. Het feit dat de FOD Financiën de inhoud van een aanmaning aanpast en debiteuren vanaf nu met naam en voornaam aanspreekt en afsluit met een aangename ‘Met vriendelijk groeten’, was op 31 oktober 2016 groot nieuws. Ik dacht eerst dat ik mij van datum had vergist. Volgens mij gaat op 1 april ongeveer op hetzelfde tijdstip de zon op. Verwarring alom.

Wees kritisch!

Maar mijn onderzoekende geest ging toch even wat verder graven. Er werden twee vooraanstaande professoren (Jan-Emmanuel De Neve en Johannes Spinnewijn) aangehaald die meegewerkt hadden aan ‘het experiment’. Experiment? Professoren zijn geen idioten, dus ben ik even verder gaan zoeken. Blijken die twee mannen gedragseconomen te zijn. Nog nooit van gedragseconomen gehoord. Maar goed, ik ben dan ook al een tijd niet meer op de schoolbanken geweest (tot mijn grote spijt) en je kan niet alles weten. Een korte google-opzoeking leert mij dat gedragseconomen de economische ‘wetenschap’ uitbreiden door er de psychologische dimensie aan toe te voegen Volgens Wikipedia is gedragseconomie ontstaan door veelvuldig onderzoek van wetenschappers naar het menselijk oordeel en keuze. Keuze. Keuze om … wel of niet te betalen. Het zal niet waar zijn! Daar heb je het, de link naar mijn vak.

Waar gaat het juist over?

De FOD Financiën voert samen met de twee professoren een experiment uit om te kijken of het eenvoudig aanpassen van de inhoud van een herinnering, debiteuren ertoe aanzet zich anders te gedragen. Volgens een artikel uit de Standaard werden negen verschillende versie uitgeprobeerd en werd het experiment volledig volgens de regels met controlegroep etc. aangepakt. Resultaat? Het geïnde bedrag stijgt van 46% naar 54% binnen de 14 dagen. 18,7 miljoen meer op de rekening van de staatskas. Wat helemaal mooi was, was de toevoeging van zeg maar de grote baas van de Dienst Inning en Invordering bij de FOD Financiën, Luc De Dobbeleer. “Dat staat niet gelijk aan 18,7 miljoen extra inkomsten. Want ongeveer 94 procent van de belastingplichtigen die moeten bijbetalen voor de personenbelasting, doet dat binnen het jaar toch. Maar we innen het nu sneller en hebben er minder werk aan.”

De overheid wordt voorloper in big data  en predictive analytics

Het mooie aan dit verhaal is dat de overheid gestart is met op basis van data en testen haar processen m.b.t. invordering aan te passen. Dit eerste experiment geeft haar eerste inzichten, die op termijn kunnen leiden tot een gedifferentieerde aanpak van de belastingplichten. Op basis van de huidige resultaten, kan de FOD Financiën strategieën en modellen bouwen die tot een efficiëntere inning zullen leiden, die hopelijk heel wat mensgerichter en klantvriendelijker is dan de huidige aanpak. Ik heb 10 jaar in Nederland gewoond. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat je daar een echt gesprek met ‘de Belastingdienst’ kan voeren. Ik kan dit alleen maar toejuichen. Dit toont nog maar eens aan dat ons vak aan het veranderen is. Data, analyse, processen, A/B-testen. Je kan maar beter zorgen dat je mee bent of binnen 10 jaar sta je daar alleen, zonder 1 versie van je herinneringsbrief.

[x_share title=”DEEL HET ARTIKEL ALS JE HET LEUK VINDT” facebook=”true” twitter=”true” google_plus=”true” linkedin=”true” email=”true”]

Laat een reactie achter

guest
0 Commentaren
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties